Vertrouwenscontactpersoon

Apollo’69 hecht er grote waarde aan dat iedereen die betrokken is bij de vereniging op een fijne en veilige manier kan genieten van de tennissport, waarin veel plezier wordt beleefd op maar ook naast de tennisbaan.

Leden, vrijwilligers en ouders kunnen zaken waarnemen, die hen zorgen baren, en waaruit mogelijk zou kunnen blijken dat het welzijn of de veiligheid van een ander lid in gevaar is. 
Bespreek je dit liever niet (direct) met de trainers of bestuursleden dan kun je vanaf nu terecht bij 1 van de 2 vertrouwenscontactpersonen. Hieronder lees je meer over wie dat zijn, waarvoor je bij ze terecht kunt en wat ze voor jou kunnen betekenen.

De vertrouwenscontactpersonen zijn:

  • Ankie Willemssen             
  • Bas Driessen

De vertrouwenscontactpersonen binnen Apollo’69 zijn te bereiken op het emailadres, dat uitsluitend voor de vertrouwenscontactpersonen toegankelijk is: [email protected].
Ook kun je ons bereiken via een speciale afgesloten brievenbus op het park, waar alleen de VCP’s toegang tot hebben.

Waarom een vertrouwenscontactpersoon?
Apollo’69 is een tennisvereniging waar iedereen op een fijne en veilige manier kan genieten van de sport. Daar hoort bij dat mensen zich niet buitengesloten of onheus benaderd voelen.

Treiteren en pesten, agressie en geweld, seksuele intimidatie, discriminatie, intimideren en andere ongewenste omgangsvormen zijn helaas van alle dag. Wat voor de één een grapje is, kan voor een ander een ongewenste omgangsvorm zijn. Bepalend is dat de activiteit c.q. situatie door de betrokkene als ongewenst wordt ervaren. Het mooiste zou zijn wanneer de persoon wiens gedrag als ongewenst wordt ervaren daar rechtstreeks op wordt aangesproken.
Dat is in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Gevoelens van onmacht, schaamte, woede of wat dan ook kunnen de reden zijn dat men zich niet uitspreekt en er dus mee rond blijft lopen. Ook kan het lastig zijn als diegene waarvan het gedrag als ongewenst wordt ervaren ouder of bijvoorbeeld een trainer is.

Leden en vrijwilligers van de vereniging kunnen zaken waarnemen, die hen zorgen baren, en waaruit mogelijk zou kunnen blijken dat het welzijn of de veiligheid van een ander lid in gevaar is. Te denken valt aan opmerkingen van leden, of fysieke verschijnselen die wijzen op mishandeling, verwaarlozing of bedreiging in andere situaties dan die binnen de vereniging (thuis, school, werk). Het kan moeilijk zijn te besluiten of hier actie op moet worden ondernomen, en met wie eventueel de vermoedens moeten worden besproken. In zulke gevallen zou het goed zijn om bij een persoon terecht te kunnen die niets doorvertelt en die een geheimhoudingsplicht heeft. Een persoon die luistert en die niets doet zonder eerst te overleggen met betrokkene over wat de beste oplossing voor het probleem zou kunnen zijn.
Een vertrouwenscontactpersoon is zo iemand. De vertrouwenscontactpersoon is een deskundig en gerespecteerd individu die goed naar mensen kan luisteren, hen objectief kan adviseren en desgevraagd met raad en daad terzijde kan staan. Deze persoon is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is, en kiest geen kant bij incidenten. De VCP is géén hulpverlener en doet bij incidenten géén onderzoek in de vereniging. Een Vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sportnetwerk.

Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersonen van Apollo‘69?
Als je vragen hebt over of te maken hebt met:

  • pesten en gepest worden
  • machtsmisbruik en verbale agressie
  • het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort
  • grensoverschrijdend gedrag (machtsmisbruik, verbale agressie, ongewenste intimiteiten):
    de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een lid of trainer of gedrag dat je als onprettig ervaart
  • een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft
  • de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging
  • twijfels bij jezelf of jouw gedrag als trainer verstandig is
    (bijvoorbeeld wel of niet in de kleedkamer zijn als een lid onder de douche staat)
  • iemand die je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag
  • het beschuldigd worden van eerder genoemd gedrag
  • of je vraag bij de vertrouwenscontactpersonen van Apollo‘69 op de juiste plaats is.

Als er sprake is van seksuele intimidatie, dan kun je ook terecht bij het NOC*NSF meldpunt met je vragen, je twijfels of om je verhaal te vertellen. Het NOC*NSF meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen. Het nummer is 0900 – 202 55 90 (€ 0,10 per minuut).

Wat kan de vertrouwenscontactpersoon voor je betekenen?
Slachtoffers van ongewenste omgangsvormen hebben recht op deskundige hulp en opvang. De eerste stap is natuurlijk een geval van ongewenste omgangsvormen te bespreken met de direct betrokkene. Dit is de meest directe weg, maar daar is soms durf voor nodig. De tweede stap zou kunnen zijn één en ander te bespreken met de trainer of lid om op die manier een directe confrontatie met de direct betrokkene uit de weg te gaan. Een volgende stap zou kunnen zijn één en ander te bespreken met een bestuurslid, zodat het bestuur zo mogelijk maatregelen kan treffen om de zaak uit de wereld te helpen. Een nadeel hiervan is, dat wellicht het hele bestuur op de hoogte zal zijn en dat is meestal niet de bedoeling.
De laatste en misschien de meest wenselijke stap is de zaak te bespreken met een vertrouwenscontactpersoon. Deze persoon kan van groot belang zijn als eerstelijns opvang voor klachten ten aanzien van ongewenste omgangsvormen en hij of zij kan, waar nodig, advies uitbrengen of in het ergste geval doorverwijzen naar andere externe deskundigen.

De werkwijze van de vertrouwenscontactpersoon wordt gekenmerkt door omzichtigheid en vertrouwelijkheid en kan bestaan uit advisering, begeleiding en/of bemiddeling. Daar waar mogelijk stimuleert de vertrouwenscontactpersoon melder zelf een oplossing te bewerkstelligen. Bij de afweging over zijn/haar opstelling houdt de vertrouwenscontactpersoon rekening met; de aard van de problemen waarop de melding betrekking heeft; het persoonlijk belang en welzijn van melder; de belangen van anderen en de belangen van Apollo’69.

Duidelijk moet echter zijn dat de vertrouwenscontactpersoon zelf zich niet als hulpverlener zal opstellen of actieve nazorg verleent. Hij/zij is primair aanspreekpunt en verwijzer. Als er over oplossingen moet worden besloten is dat een zaak van de verschillende organen en commissies binnen de vereniging. Dit onder eindverantwoordelijkheid van het bestuur. Ieder jaar zal een rapportage over de activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon zonder naam en toenaam van de betrokkenen aan het bestuur gegeven worden.   

Wie zijn de 2 vertrouwenscontactpersonen?

  • Hallo allemaal,

    Ik ben Ankie Willemssen, op het moment van schrijven 38 jaar oud en ik woon samen met Koen Gommans en onze 4 kinderen Finn, Ties, Senn en Line. Onze oudste zonen Finn en Ties, Koen en ik zijn alle vier lid van T.V. Apollo.

    Een prachtige, groeiende vereniging met een mooi saamhorigheidsgevoel.

    Dat iedereen zich thuis voelt binnen onze vereniging en met een fijn en veilig gevoel kan gaan sporten is ontzettend belangrijk. Dit willen wij vooral ook zo houden. Daarom zet ik mij, samen met Bas, in als vertrouwenspersoon voor de vereniging.

    Mocht er iets zijn waar je tegenaan loopt, hoe klein of groot dan ook, weet dat je altijd bij één van ons terecht kunt.

    Weet dat er altijd een luisterend oor voor je is én dat jij de moeite waard bent om voor op te komen! Dus laat gerust van je horen...

    Vriendelijke groetjes,

    Ankie Willemssen

 

  • Hallo allemaal,

    Ik ben Bas Driessen een geboren Brabander en op het moment van schrijven 44 jaar oud/ jong. Inmiddels woon ik al enkele jaren samen in het prachtige dorp Zaerum en tennis ik zo'n 2 a 3x per week bij onze mooie vereniging.

    Om onze mooie vereniging ook fijn en veilig te houden is er een functie van vertrouwenspersoon gecreëerd, met deze functie hopen mijn vrouwelijke collega Ankie Willemsen en ik je een veilig of nog veiliger gevoel te geven.

    Ik hoop dat je me weet te vinden als je ergens tegenaan loopt, je gepest wordt, je dingen meemaakt op de club die je echt niet fijn vind of gewoon je hart even wil luchten.

    Vriendelijke groeten,

    Bas Driessen

Je kunt ons beide vertrouwenscontactpersonen bereiken via de mail: [email protected] of door een briefje in de speciale VCP brievenbus te stoppen. Deze brievenbus is te vinden bij de ingang van het park en alleen te openen door Ankie of Bas . Alle informatie zal volstrekt vertrouwelijk behandeld worden.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 77 467 2942

Adres

Hackfoirtstraat 38
5975 XP Sevenum

KVK-nummer

40164642